Opskrift på nytårsdessert – kage med Råstoff
Nytårskage med Råstoff Salty Caramel, æble og nougat – uhmm!
(Læs hele opskriften før du går i gang)
En silkeblød og eksklusiv nytårslagkage som uden tvivl vil sætte prikken over i’et til din nytårsaften. En rigtig nytårs klassiker i nye klæder, hvor den smagfulde og bløde kransekage og nougatmousse, går hånd i hånd med den knasende karamel og den syrlige æblemousse.
Kagen kan støbes i hvilke som helst silikoneforme, eller laves som en traditionel lagkage i en springform eller kagering. OBS: Vælger du at lave en traditionel lagkage, vil jeg anbefale at du ganger portionerne med 2. Til denne kage har jeg brugt en silikoneform fra Silikomart ved navnet ”Eclipse” som fås hos div. Bageudstyrsforhandlere på nettet. Kagen skal som minimum laves dagen før den skal serveres – og kan holde sig ca. 3 måneder på frost.
Kagen rækker til 8 personer.
Det skal du bruge:
• Kransekagebund
300 g. revet marcipan
100 g. flormelis
20 g. sukker
60 g. æggehvider
1 knivspids salt
• Råstoff karamel-/mandelkrokant
50 g. mandler
1 dl. Råstoff Salty Caramel
50 g. sukker
• Æblemousse
4 blade husblas
280 g. æbler (skrællet og i tern)
1 citron, saft og skal heraf
2 spsk. sukker
½ vaniljestang
2 dl. fløde
• Nougatmousse
8 blade husblas
300 g. nougatmousse
2 ½ dl. sødmælk
5 dl. fløde
• Afslutning
Kagen kan afsluttes med fx glaze (som vi har gjort), Velvetspray, marcipanbånd, chokoladebånd eller stå “nøgen”. Der findes mange opskrifter på glaze – så gå på opdagelse eller brug din favoritopskrift, hvis du har lavet glaze før.
• Pynt
Karamel-/mandelkrokant
Spiselige blomster
Chokoladepynt
Sukkerperler
Sådan gør du:
• Kransekagebund
Tænd ovnen på 190 grader alm. ovn. Pisk alle ingredienserne sammen i en skål og læg bagepapir i bunden af en Ø16 springform. Fordel dejen ligeligt i springformen og bag bunden i 17 minutter. Lad bunden køle helt af inden du befrier den fra formen.
• Råstoff karamel-/mandelkrokant
Hæld mandler og Råstoff Salty Caramel i en skål. Varm mandlerne og Råstoff Salty Caramel i mikroovnen i 1½ minut og lad dem stå i 20 minutter, herefter sies væsken fra. Smelt sukkeret langsomt på panden til den er gylden og klar, og vend mandlerne heri. Hæld mandlerne ud på et stykke bagepapir og lad det køle helt af. Når mandlerne er kølet af, hakkes de groft enten med en brødkniv eller i en minihakker.
• Æblemousse
Udblød husblassen i rigeligt med koldt vand i ca. 15 minutter. Skræl og skær æblerne i tern. Kom æbler, sukker, citron og vanilje i en gryde og kog æblerne møre i ca. 15 minutter. Når du har kogt dine æbler, stavblender du dem til en lækker grød/mos. Vrid husblassen fri for vand og rør dem ud i din varme æblemos. Pisk fløden til en let skum. Når æblemosen er fingervarm, tilsættes 1/3 af fløden til æblemosen og dette vendes sammen, derefter røres æbleblandingen op i den resterende fløde og det hele vendes sammen til en glat mousse.
• Nougatmousse
Udblød husblassen i rigeligt med koldt vand i ca. 15 minutter. Skær din nougat i små tern og put dem i en skål. Kog mælken let op, pas på den ikke brænder på. Imens kan du piske din fløde let op (den skal piskes så den kan bære en bund til sidst, men den må ikke få for meget så den skiller). Vrid husblassen fri for vand og smelt denne i den varme mælk. Hæld mælken hen over din nougat og rør konstant med en dejskraber til du har en helt glad ensartet masse. Vend forsigtigt din nougatmasse sammen med din letpiskede flødeskum.
Samling af kagen:
Nu skal bunden skæres ud i den str. som passer til enten din silikoneform eller springform hvis du laver en traditionel lagkage. Når din kransekagebund er kølet helt ned, skæres kanterne fri og den befries fra springformen. Placer din bund på et fad med f.eks. bagepapir under og kom kageplast og en justerbar ring eller springform rundt om bunden.
Dæk bunden med den hakkede karamel-/mandelkrokant, det må gerne være et godt lag men gem lidt i en skål du kan bruge til pynt. Lav nu æblemoussen og hæld denne ud over bunden. Sæt kagen på frost minimum 3 timer.
Når den første del af din kage (bund og æblemousse) har sat sig på frost, laver du nougatmoussen.
Silikoneform: Befri din bund fra ringen og fyld din silikoneform med nougatmousse, herefter vender du din bund på hoved og placere denne øverst i din silikoneform, husk at sørge for at moussen lukker til langs din bund og silikoneformens kanter.
Traditionel lagkage: Befri din bund fra ringen og placer denne på et stykke bagepapir på et fad. Lig formen i bunden og placer en kagering eller springform (begge med kagefolie) som er ca. 2-2.5 cm. større i diameter end din bund er. Nu hælder du nougatmoussen langs kanten, hele vejen rundt og til sidst dækker du bunden helt.
Hvis du vil afslutte kagen med glaze sættes den på frost i minimum 4 timer og meget gerne natten over.
Dæk en bradepande med stanniol og placer en skål på hoved i midten af bradepanden. Når din glaze er lige ved at ramme 35 grader henter du din kage fra frost, det er vigtigt du ikke tager din lage op fra frost før din glaze er ved at være klar, da kagen skal være bund frossen for at få en pæn og glat glaze. Befri din kage fra formen og placer den på skålens bund. Hæld din glaze hen over kagen og lad den dryppe af før du flytter den over på et serveringsfad.
Hvis kangen har været frosset skal du lade den stå på køl i ca. 2 timer så den kan sætte dig og tø langsomt. Nu kan du pynte din kage så den er klar til at servere den for dine gæster.
Vi håber du blev inspireret til at prøve denne lækre kage – som selvfølgelig også kan bruges til andre fester som fx konfirmation, barnedåb, bryllup osv.
Nyd gerne et glas Råstoff Salty Caramel til kagen.
Rigtig godt nytår!
Opskriften er lavet i samarbejde med Camilla Seeberg – følg hende på Instagram: @camillaseeberg (tryk på navnet)